Governance in het familiebedrijf

Sleutel tot succes
Jozef Lievens

Permanent ondernemerschap, een harmonische familie en professioneel bestuur zijn de kenmerken van gezond familiebedrijf. Dit boek is gewijd aan het professioneel bestuur van het familiebedrijf en daarbij wordt er aandacht besteed aan volgende puntjes:

De bouwstenen van governance in het familiebedrijf.

De noodzakelijke structuren, de rolverdeling tussen de diverse spelers, de spelregels, het fair proces en de besluitvaardige werking van de governance-teams.

De werking en de samenstelling van de raad van bestuur.

De raad van bestuur is in familiebedrijven meer bemiddelaar en coach dan politieagent. Vanuit een actieve raad van bestuur, waarin externe bestuurders een belangrijke plaats innemen, worden zowel de familie als het management aangestuurd. Er wordt ook nagegaan welke gevaren de bestuurder van het familiebedrijf loopt op het vlak van aansprakelijkheid.

De governance van de familie.

Voor een familiebedrijf is het van vitaal belang om de steun te genieten van een eendrachtige familie. In dit boek wordt uiteengezet hoe aan de hand van aangepaste governance-structuren zoals het familieforum en het familiaal charter de eenheid in de familie in de hand kan gewerkt worden.

Naast handige tips voor de werking van de raad van bestuur en van de familiale governance-structuren biedt dit boek ook een hele reeks praktijkgevallen (Colruyt, Domo, Alcopa, Pinguin, Reynaers Aluminium, Malysse-Sterima) en een interview met Hugo Vandamme.

Genomineerd als De Tijd Managementboek 2004.